Kök på lika villkor i Sjöhagen

Sjöhagen är Hultsfreds Bostäders senaste nybyggnation. Två fastigheter med sammanlagt 14 lägenheter i centralt läge vid sjön Hulingen. Samtliga kök levererades av LIB, varav ett individuellt anpassat för en rullstolsburen hyresgäst. 

Bostadsanpassningen av LIB-köket i Sjöhagen gjordes i samarbete med kommunens handläggare, projektets arkitekt och den boendes arbetsterapeut. Köket var ursprungligen projekterat för en vanlig lägenhet, så man fick göra en del ändringar på vägen. Ursprungsritningen från projektets arkitekt lämnades över till LIBs köksarkitekt, som lämnade ett förslag till höj- och sänkbart kök med tillbehör. Fortlöpande kontakter med Hultsfreds Bostäders Elisabeth Ericsson ledde fram till den nuvarande lösningen, måttanpassad efter hyresgästens individuella behov och med flera exempel på nytänkande. Micron i det anpassade LIB-köket har tex placerats i ett väggskåp som är höj- och sänkbart. Två av väggskåpen sitter på samma lyft, så att de kan höjas/sänkas samtidigt.  Den individuella anpassningen har inkluderat allt från höj och sänkbara bänkskivor med inbyggd spis och rostfri diskbänk, till olika typer av besticklådor och hurtsar. Till och med högskåpet har anpassats och fått extra breda lådor för källsortering.

Elisabeth Ericsson, administrativ chef på Hultsfreds Bostäder: 

Vi valde att samarbeta med LIB i bostadsanpassningsprojektet, eftersom vi hade sett deras höj- och sänkbara kök på mässan. Eftersom LIB levererade de andra köken i Sjöhagen, kunde tillvalen bli de samma i anpassningsköket.   Att själv få välja lucka och få ett likvärdigt kök som i de andra lägenheterna uppskattades verkligen av vår hyresgäst!